Een goede moeder ziet zichzelf als sluitpost...
19 mei 2016 
in moeder

Een goede moeder ziet zichzelf als sluitpost...

”Ja, ik ben natuurlijk altijd sluitpost.” zei een moeder laatst tegen me. Wat me opviel was dat ze het zei met een soort van trots. Een soort van, natuurlijk ben ik sluitpost, ik doe het dus goed, voor mijn gezin.

Ik vroeg door of mijn gevoel dat ze dit zei met een soort van trots klopte. En ja, ik had gelijk. Ze was er trots op dat ze de anderen voor zichzelf plaatste, dan was ze immers een goede moeder.

Interessant om deze overtuiging eens te onderzoeken: Je bent een goede moeder als je jezelf op de laatste plek zet.  Je doet het goed als je jezelf als sluitpost ziet.

Je doet het goed als je de behoeften van de anderen, je man, je kinderen boven die van jezelf zet.

Hoe werkt dit voor jou vroeg ik haar.

Wat betekent dit in de praktijk?

Voor je werk, voor je bedrijf?

En vooral voor je persoonlijk gevoel, je persoonlijk welbevinden, je geluk?

Welke gevolgen heeft dit voor jou?

 

Waar komen die overtuigingen, die bij veel vrouwen/ vooral moeders leven toch vandaan?
Een citaat uit een Katholiek schoolboek uit 1960 voor de afdeling “Huishoudkunde” voor meisjes:
“Wanneer hij klaar is met eten ruim de tafel af en doe vlug de afwas. Als je man vraagt om jou te helpen wijs dan zijn voorstel af want hij zou zich kunnen verplicht voelen om het steeds weer te doen en na een zware dagtaak heeft hij geen nood aan extra werk. Zet hem aan om zich aan zijn favoriete bezigheden te wijden. Toon je interesse hiervoor zonder hem het gevoel te geven dat je op gelijke voet komt op zijn gebied. Als je zelf kleine bezigheden hebt, doe ze zonder praten en storen, want zijn interesse gebieden zijn meestal belangrijker dan die van de vrouw.”

In ons collectief geheugen nemen we heel wat overtuigingen mee. De boodschappen zoals uit bovenstaande citaat zijn er talloos, en ze zijn onderdeel geworden van ons gezamenlijk geheugen, bewust en onbewust.

De uitdaging is naar mijn idee je er bewust van te zijn, ze zijn er nou eenmaal. Maar wanneer ze niet voor je werken, ze om te buigen in nieuwe overtuigingen die van jezelf zijn en die je helpen een gelukkig, bevredigend leven te leven. 

Op 11 april verscheen een artikel in de Volkskrant met de volgende kop: Vrouwen worden slachtoffer van participatiemaatschappij. Meer werken, meer zorgen, meer stress. De participatiemaatschappij eist nu al zijn tol. Vooral bij vrouwen.

Het artikel triggerde mij. Ik herken mezelf erin. De zorg voor mijn kinderen, meehelpen op school, bij de sport, een zieke ouder die ver weg woont, een bestuursfunctie… en dan heb ik ook nog een bedrijf riep ik dan steeds wanhopig, bijna verontschuldigend, in een periode dat ik het wel heel veel vond…

En, ik herken ook heel veel vrouwelijke ondernemers die ik coach hierin, maar ook vriendinnen, collega’s etc. hierin.

Ik weet hoe we regelmatig worstelen met ingebakken verwachtingen, overtuigingen, stereotype verwachtingen en dergelijke, waardoor we onszelf makkelijk voorbij lopen. Dingen doen die eigenlijk niet bij ons passen…

En ik weet hoe dit o.a. kan zorgen voor stress, schuldgevoel en twijfel… Verlies aan energie en plezier, in sommige gevallen zelfs burn out…

Als je jezelf als sluitpost ziet, gedreven vanuit de overtuiging dat je dan een goede moeder bent, hoeveel blijft er dan nog voor jou over?

Een HR- manager vertelde me kortgeleden een verhaal over een vrouw die burn-out naar huis was gegaan een paar uur voordat deze manager mij sprak. Ze vertelde dat deze vrouw helemaal op was, ze was zo moe en teleurgesteld… Ze had altijd gedacht “Mijn tijd komt nog wel”. Als de kinderen groter waren, maar ja, toen kwamen er andere dingen, en toen… ach, haar tijd kwam nog wel, en toen… Ze dacht dat haar tijd nu dan echt gekomen was, maar Nu was er de ‘overgang’ en die overviel haar, want die was fysiek en mentaal niet makkelijk en dus wanneer kwam haar tijd…

Wanneer je worstelt met overtuigingen die je soms bewust, soms onbewust hebt overgenomen, maar die niet voor je werken, is je daarvan bewust zijn al een belangrijke stap.

Ga daarna op zoek naar je eigen helpende overtuigingen, zodat je energiek, stralend en vol zelfvertrouwen keuzes kunt maken die goed zijn voor jezelf, je bedrijf/ baan én je gezin.

Dan is niemand sluitpost en iedereen blij en gelukkig, wat vind jij?

Vraag aan jou:

Herken jij ook bij jezelf bepaalde overtuigingen die niet voor je werken? Of wellicht heb je een ervaring die je wilt delen. In het commentaarveld hieronder lees ik graag reactie.

bgreat, sparkle & shine!
Greta Krijgsman.

BusinessMomoftheyear-kopie

 

 

 

 

Ps, vind je dit artikel ook interessant voor anderen? Deel het dan gerust via de deelknoppen.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen