Page content

article content

Verkopen is VUN

"Ik heb helemaal niks met verkopen" heb jij het wel eens gezegd? Gedacht misschien dan? Gehoord?

Verkopen, het lijkt en blijft toch een dingetje, toch?

En waarom?

Volgens van Dale:

ver·ko·pen (verkocht, heeft verkocht)

tegen een bep. prijs aan een ander overdoen: boeken verkopen; het boek verkoopt goed wordt goed verkocht

Neutraal, het gaat om een ruil; iemand heeft iets en doet dat over aan een ander voor een bepaalde prijs.

Wanneer ik doorvraag over de gedachte bij verkopen wanneer iemand zegt "Ik heb helemaal niks met verkopen" hoor ik vaak iets in de strekking van: "Ik wil toch iemand iets niet door de strot duwen".

Is dat dan verkopen? Iemand iets door de strot duwen? Waar staat dat dan? Wie heeft je dat zo geleerd? Welke ervaring heb je daar dan mee?

Volgens van Dale is verkopen immers niets meer en minder dan een ruil.

Daar zit dan dus vaak een flinke negatieve overtuiging onder, en dat is echt jammer, het helpt je bedrijf niet verder en... het helpt je klanten niet!

Want.... hoe kun je nou een succesvol bedrijf hebben als je niks met verkopen hebt? Eerlijk?

Ik neem toch aan dat je blij bent als je iets verkoopt?

Wanneer iemand blij is met het product of de dienst die je levert?

Wanneer iemand daar in ruil ook geld voor betaalt?

Verkopen is niet iemand iets door de strot duwen! Verkopen is in iemands behoefte voorzien!

Ik vind verkopen echt fantastisch! Verkopen is het hart van mijn bedrijf, als ik niks verkoop heb ik überhaupt geen bedrijf. Dan heb ik geen tevreden klanten, heb ik niemand kunnen helpen, kan ik niet investeren om nog meer mensen te kunnen bedienen en op kwalitatief niveau. Kan ik geen andere ondernemers opdrachten verlenen (dus zelf een tevreden klant zijn...) etc. etc. etc.

Okay, ik heb ook wel struggles gehad met verkopen hoor... Opgegroeid in een ondernemersgezin met daarna steeds meer ontwikkeling in ondernemerschap door opleidingen en werkervaring wist ik behoorlijk mijn vrouwtje te staan en toch...

Toen ik coach werd gebeurde er iets waardoor het allemaal anders werd en voelde... het kwam allemaal heel dichtbij... en verkopen werd heeeeel persoonlijk. Dat vond ik lastiger, echt lastiger... Wat ik hiervoor geleerd en gedaan had werkte niet meer helemaal voor mij... Er moest iets gebeuren...

Ik ben mijn eigen, persoonlijke stijl gaan ontwikkelen en die werkt voor mij, en voor mijn cliënten ook. Ik noem dat Sublieme Sales.

Mijn stelling: "Verkopen is VUN"

Verbindend: het verbindt twee partijen met elkaar. De ene partij heeft een behoefte en de ander kan daar met een product of dienst in voorzien. Net als twee puzzelstukjes die in elkaar passen. Win/ win. Dat is toch geweldig!

Uitnodigend: het brengt beweging, nodigt uit tot gesprek, verdieping, ontwikkeling, de aandacht naar de ander, de ander goed verstaan. Waar heeft de ander écht behoefte aan, waar is de ander écht naar op zoek en kun je daar een oplossing voor bieden?

Nee omarmen: Nee is okay! Als de ander geen behoefte heeft aan je product/ dienst of je aanbod, of er is geen match, dan is het prima! Daar kun je gewoon heel reëel over zijn. Wellicht is er wel iets anders waar je iemand mee vooruit kunt helpen in het gesprek, of kun je een doorverwijzing geven, dat is ook enorm waardevol wat mij betreft. Daarnaast is elk gesprek enorm leerzaam en in dat opzicht al geslaagd.

VUN kun je leren, echt waar. Onderzoek je overtuigingen eens omtrent verkopen, ontwikkel een helpende MindSet waarin je je richt op een goede relatie met de ander, je potentiële klant. Wanneer die een behoefte heeft waarvan jij weet dat je die goed kunt invullen, dan is je product/ dienst een kadootje! Ik weet zeker dat je je ervaringen kunt herinneren waarbij dat voor jouzelf ook zo werkte wanneer je bv. op zoek was naar een nieuwe outfit.

Vergroot je kennis en vaardigheden m.b.t. marketing en sales, het helpt je. "Wat de boer niet kent..." gaat ook hier wel op, en soms vind je iets gewoon lastig, maar oefening baart kunst en dan wordt het steeds leuker.

Verkoop, sales is de basis van je bedrijf, het is dan ook basis in mijn programma's, no sales, no glory!

Verkopen is VUN; Spark your Sales, Shine your Business!

bgreat, sparkle & shine!

Greta Krijgsman

Ps, vind je dit artikel ook interessant voor anderen, deel het dan gerust via de deelknoppen hieronder.

Comment Section

0 reacties op “Verkopen is VUN

Plaats een reactie


*