Mijn worsteling met het aangepaste brave meisje

Mijn worsteling met het aangepaste brave meisje

Oh my god, de titel geeft me al de zenuwen echt waar. Met mijn billen bloot, zo voelt het. Er zit een angst diep in mij. De angst dat ik er niet bij hoor. Dat ik het niet goed doe. Dat ik er niet mag zijn…

Het klinkt zielig, en dat ben ik verre van. En dat is misschien wel de grootste worsteling. Ik voel me supersterk, ik ben een sterke vrouw, strijdbaar, niet voor niks een Krijgsman.

En toch…

Ook ik gedraag me nog te vaak als het aangepaste brave meisje

Zij maakt mijn klanten belangrijker dan mijzelf. Ohhh het is bijna eng om te schrijven. Want natuurlijk zijn mijn klanten belangrijk. En ik wil me bij voorbaat dus al verontschuldigen. Shame on me… Mijn hoofd weet het zo goed, en het lukt me zo vaak om de innerbitch de regie te geven, maar: ik heb mijn vakantieperiode nog maar nauwelijks gepland.

Ik vraag aan mijn klanten wanneer ze vakantie hebben, aan mijn gezin wanneer ze vrij willen en ik staar in mijn agenda.. Okay, zal ik dan die weken nemen, dan komt het voor de anderen het beste uit…
Mijn vakantie is dus gepland door het aangepaste brave meisje.
Niet door de bitch in mij, die veel beter weet wat goed voor míj is.

De angst en de overwinning, ze zijn er voortdurend allebei. Het is niet voor niks dat ik het heb over een innerbitch die natuurlijk verre van een bitch is. (lees hier het artikel een bitch of baas in je bedrijf)

Als ik tegen jou zeg: ‘laat je innerbitch welig tieren’, dan roep ik het natuurlijk vooral ook heel hard tegen mezelf! Dan denk ik aan de momenten dat ik mezelf als aangepast braaf meisje gedraag waar ik diep in mijn hart graag anders wil. Die momenten waarop ik dat dus niet doe. En die momenten die zijn er natuurlijk ook nog steeds bij mij.

Wanneer staat dat aangepaste brave meisje mij in de weg

Afstemmen op de ander, dienstbaar zijn. De ander van zuurstof voorzien als die het nodig heeft. Braaf meisje… Het lijkt zo mooi. En dat is het ook, en het helpt je ook als ondernemer. Wanneer je als ondernemer niet dienstbaar kan zijn, niet kan afstemmen en in verbinding kan zijn dan heb je sowieso never nooit een succesvol bedrijf.

Maar… het aangepaste brave meisje zet het welzijn van anderen boven zichzelf en dat kost enorm veel energie omdat ze  zuurstof aan anderen geeft die ze zelf nodig heeft. En ik zie het mezelf deze vakantieperiode dus ook weer doen.

Weet je nog dat ik je vroeg of je de volgende zinnen herkende uit het blog (aangepaste brave meisje)? Dat was ik zelf dus gewoon weer aan het doen:

Zoals deze: ‘Ik ga het doen wanneer het perfect is’. Je schuift het steeds voor je uit. Er is altijd nog iets anders wat eerst nog moet, waar je nog over na moet denken… Ik ben het letterlijk aan het doen. Ik ben net zo lang aan het puzzelen met mijn vakantie plannen dat het voor iedereen het beste lijkt, en die puzzel mist steeds een aantal puzzelstukjes…

En deze: ‘Wat als ik een verkeerde beslissing neem?’ Je raakt overweldigd door de twijfels. Elk besluit voelt alsof alles ervan af hangt, dus neem je gewoon geen actie… Bijna, bijna nam ik geen actie. Ik heb net een nieuwe klant in het programma BLoom Executive waarin ik veel 1 op 1 coaching bied en zij heeft al direct de eerste twee weken van de zomervakantie vrij genomen. Wat als ik nu de verkeerde weken neem en zij me straks hard nodig heeft met urgente vragen, ging er letterlijk door mijn hoofd…

Herkenbaar? Vroeg ik je in mijn vorige blog.
Mijn Virtual Assistent werd gek van mijn wispelturigheid… Totdat ik het zag. Het aangepaste brave meisje dat iedereen te vriend wil houden en gedienstig naar iedereen wil zijn heeft me in haar macht.

Ik herkende niet eens dat zij de touwtjes weer in handen had genomen

En nu ik het zie, schaam ik me. Maar dat is niet nodig, dat weet ik ook wel.
Het overkomt jou ook wel eens.
Net als mij.

En dan kunnen we het zien, die machtsoverdracht van de bitch naar het meisje.
Er even van balen, om huilen misschien, zelfs van machteloosheid. Maar daarna herstellen we het evenwicht weer.
Ik heb mijn innerbitch gevraagd om de regie weer terug te pakken. Die weet precies hoe ze dat moet doen.

Ik heb mijn vakantie nodig. En verdiend.
Nu nog meer, nu ik dit ook weer heb aangepakt.

Fijne zomer!

bgreatinbusiness, sparkle & shine!
Greta Krijgsman

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen