Gebruik je vuur om te verkopen - lessen van Jeanne d'Arc
17 juni 2019 

Gebruik je vuur om te verkopen - lessen van Jeanne d'Arc

‘One life is all we have and we live it as we believe in living it.
But to sacrifice what you are and to live without belief, that is a fate more terrible than dying’ 
Jeanne d’Arc

Ik kan je met woorden denk ik niet uitleggen hoe diep deze quote me raakt. Hoe diep ik me verbonden voel met het verhaal van Jeanne d’Arc. Al sinds de eerste keer dat ik ervan hoorde. Wat een moedige vrouw! Ze voelde een roeping. Ze vocht voor waar ze in geloofde. Letterlijk en figuurlijk, want om te kunnen vechten moest ze eerst overtuigen.

Als je met hart en ziel ergens voor staat is overtuigen niet zo moeilijk

Je ‘verkoopt’ je idee makkelijk omdat je er zo enorm in gelooft. Je weet hoe goed het is voor de ander. Je gelooft in de werking, in het resultaat.

Daar waar Jeanne niet kon overtuigen, schikte ze zich. Als vrouw mocht ze niet vechten, dus verkleedde ze zich als man om te kunnen doen wat ze moest doen. Als mens die ergens in gelooft en geen andere manier zag dan haar essentie, vrouw zijn, te verbergen om hetgeen ze wilde voor elkaar krijgen.

Ze was bereid tot het uiterste te gaan. Ze volgde haar vuur en vond haar dood door hetzelfde vuur en letterlijk door vuur.

Wat ontzettend tragisch!

Ik stuitte op deze quote toen ik zocht naar passende muziek bij de dag ‘Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer’.

De quote is enorm passend voor deze dag. Net als het verhaal van Jeanne d’Arc. Net als het lied Dark Ballet van Madonna, waarbij ik de quote vond.

Ik leer ondernemers hun vuur vinden en inzetten in hun bedrijf

Het vuur in zichzelf. Datgene wat hun werkelijk drijft. Dat waar ze in geloven en waar ze voor willen gaan. Het is hun brandstof en het houdt ze op de been wanneer het even moeilijk gaat. Je herkent het zelf vast ook. Jouw vuur helpt je dingen te doen die je niet zo leuk vindt maar die wel gedaan moeten worden wil je resultaat halen.

Het is het vuur dat ook het verkopen makkelijker maakt 

Omdat het het vuur is dat  anderen verwarmt en verlicht wanneer het flink oplaait, en met zijn vonkjes anderen aanraakt.

Het is het vuur dat je energie geeft. Dat je levenslust, geluk en plezier geeft.

Mijn vuur brandt voor het empoweren van succesvolle vrouwen

Ik ben er met mijn hele hart voor vrouwen die super ambitieus zijn. Tot nog veel meer in staat zijn. Die voelen dat er een klein vonkje brandt dat brandstof nodig heeft om die ambitie waar te maken.

Vaak krijgt het vonkje die brandstof niet. Uit angst bijvoorbeeld voor de represaille zoals Jeanne d’ Arc die onderging. Of voor het vuur zelf, omdat het soms ontembaar lijkt. Of uit onwetendheid, omdat het vaak zo lang zo laag gebrand heeft dat de vrouw zich zelf niet meer bewust is van haar vuur en de potentie daarvan.

Omdat het vuur onzichtbaar was.

Terwijl het daar al die tijd was. Het vuur van ambitie. En nu zien we het steeds meer. Vrouwen die hun roeping volgen. Hun werkelijke roeping. Die heel divers kan zijn. Een roeping die ze voelen, niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze mens zijn. En mensen willen zich ontwikkelen. Hun hart volgen, tot volledige bloei komen.  En ieder mens bloeit anders.

Vrouwen zijn super ambitieus, en veel vrouwen, steeds meer vrouwen, halen zakelijk succes

En toch… dichten we vrouwen nog steeds eigenschappen toe die gebaseerd zijn op verkeerde veronderstellingen. We vertellen vrouwen dat ze ambitie mogen hebben tot op zekere hoogte… anders wordt het een soort van ongepast. Dan gaan ze meer verdienen dan hun partner. Dan ‘gaan de kinderen eronder lijden’. Dan ‘houden ze niet genoeg tijd voor zichzelf over (hoezo, zijn ze niet zichzelf als ze werken?). En we houden dat als vrouwen nog vaak zelf in stand ook. Tegen beter weten in! Met alle schadelijke gevolgen van dien.

Het is ook niet zo snel te veranderen. Ook niet in onszelf. Maar mijn vuur brandt voor het erkennen van alle eigenschappen van vrouwen. Van de zakelijke ambities en successen van vrouwen. Van de ongekende mogelijkheden die er nog liggen wanneer we daar open en eerlijk voor uit durven komen. Omdat dan ook de antwoorden kunnen komen die nodig zijn.

Wat als wij onze veronderstellingen over vrouwen, ambitie en succes bijstellen?

Wat als wij onszelf toestaan schaamteloos ambitieus en succesvol te zijn?

Wat als wij elkaar aanmoedigen en toejuichen en in mogelijkheden denken? Als we stoppen om denkbeelden en veronderstellingen in stand te houden die op onjuistheden zijn gebaseerd?

Hoeveel fantastische bedrijven en vrouwen floreren dan?

Mijn vuur brandt hiervoor. Vanuit verbinding, vanuit kracht, van binnen uit.
Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn.
Durven zijn wie je werkelijk bent.

Als ondernemer, als vrouw ook te gaan staan voor het zakelijk succes dat je nastreeft voor jezelf.
Als ondernemer te gaan staan voor je visie, je missie, je kennis en kunde, de waarde die je levert, de prijzen die je daarvoor vraagt, de plek die je daarmee inneemt voor jezelf, voor je bedrijf.

Je vuur volgen en verspreiden. Anno 2019 kan dat gewoon met je eigen kleren aan, als vrouw.

bgreatinbusiness, sparkle & shine!
Greta Krijgsman

P.S. Als jij worstelt met het vinden van je vuur en het verkopen van je dienst vraag dan om hulp, dat doe ik ook altijd. We hoeven het niet alleen te doen! Ik kijk graag eens met je mee in een telefonische adviessessie. Ik bied je het gratis aan, en ik beloof je het is echt geheel vrijblijvend, zonder ‘glad’ verkooppraatje. Het levert je gegarandeerd helderheid en tips & tools voor jouw persoonlijke situatie op.

Meld je hier aan voor jouw persoonlijke adviessessie.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen