Verkopen is VUN

“Ik heb helemaal niks met verkopen” heb jij het wel eens gezegd?

Gedacht misschien dan? Gehoord?

Verkopen, het lijkt en blijft toch een dingetje, toch?

En waarom?

Volgens van Dale:

ver·ko·pen (verkocht, heeft verkocht)

tegen een bep. prijs aan een ander overdoen: boeken verkopen; het boek verkoopt goed wordt goed verkocht

Neutraal, het gaat om een ruil; iemand heeft iets en doet dat over aan een ander voor een bepaalde prijs.

Wanneer iemand zegt “Ik heb helemaal niks met verkopen” en ik de vraag stel “wat is jouw eerste gedachte bij verkopen?”. Hoor ik vaak iets in de strekking van: “Ik wil toch iemand iets niet door de strot duwen”.

En dat hoor ik best wel vaak, en dat is toch mega interessant!

Want: Is dat dan verkopen? Iemand iets door de strot duwen? Waar staat dat dan? Wie heeft je dat zo geleerd? Welke ervaring heb je daar dan mee?

Volgens van Dale is verkopen immers niets meer en minder dan een ruil.

Er zit dan dus vaak een flinke negatieve overtuiging onder de weerstand tegen verkopen, en dat is echt jammer, het helpt je bedrijf niet verder en… het helpt je klanten niet!

Want…. hoe kun je nou een succesvol bedrijf hebben als je niks met verkopen hebt? Eerlijk?

Ik neem toch aan dat je blij bent als je iets verkoopt?

Ik neem toch aan dat je blij bent wanneer echt geholpen wordt door jou en iemand blij is met het product of de dienst die je levert?

Wanneer iemand daar in ruil ook geld voor betaalt, zodat jij ook in je levensonderhoud kunt voorzien?

Verkopen is niet iemand iets door de strot duwen! Verkopen is in iemands behoefte voorzien!

Ik vind verkopen echt fantastisch! Verkopen is het hart van mijn bedrijf, als ik niks verkoop heb ik überhaupt geen bedrijf. Dan heb ik geen tevreden klanten, heb ik niemand kunnen helpen, kan ik niet investeren om nog meer mensen te kunnen bedienen en op kwalitatief niveau. Kan ik geen andere ondernemers opdrachten verlenen (dus zelf een tevreden klant zijn…) Kan ik niet in mijn eigen levensonderhoud en dat van mijn kinderen voorzien etc. etc. etc.

Okay, ik heb ook wel struggles gehad met verkopen hoor… Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin en heb me daarna steeds meer ontwikkelt in ondernemerschap door opleidingen en werkervaring en ook als sales wist ik behoorlijk mijn vrouwtje te staan en toch…

Toen ik zelfstandig ondernemer werd gebeurde er iets waardoor het allemaal anders werd en voelde… het kwam allemaal heel dichtbij… en verkopen werd heeeeel persoonlijk. Dat vond ik lastiger, echt lastiger… Wat ik hiervoor geleerd en gedaan had werkte niet meer helemaal voor mij… Er moest iets gebeuren…

Ik ben mijn eigen, persoonlijke stijl gaan ontwikkelen en die werkt voor mij, en voor mijn cliënten ook. Ik noem dat Sublieme Sales.

Mijn stelling: “Verkopen is VUN”

  • Verbindend: het verbindt twee partijen met elkaar. De ene partij heeft een behoefte en de ander kan daar met een product of dienst in voorzien. Net als twee puzzelstukjes die in elkaar passen. Win/win. Dat is toch geweldig!
  • Uitnodigend: het brengt beweging, nodigt uit tot gesprek, verdieping, ontwikkeling, de aandacht naar de ander, de ander goed verstaan. Waar heeft de ander écht behoefte aan, waar is de ander écht naar op zoek en kun je daar een oplossing voor bieden?
  • Nee omarmen: Nee is okay! Als de ander geen behoefte heeft aan je product/ dienst of je aanbod, of er is geen match, dan is het prima! Daar kun je gewoon heel reëel over zijn. Wellicht is er wel iets anders waar je iemand mee vooruit kunt helpen in het gesprek, of kun je een doorverwijzing geven, dat is ook enorm waardevol wat mij betreft. Daarnaast is elk gesprek enorm leerzaam en in dat opzicht al geslaagd.

VUN kun je leren, echt waar. Onderzoek je overtuigingen eens omtrent verkopen, ontwikkel een helpende MindSet waarin je je richt op een goede relatie met de ander, je potentiële klant. Wanneer die een behoefte heeft waarvan jij weet dat je die goed kunt invullen, dan is je product/ dienst een kadootje! Ik weet zeker dat je je ervaringen kunt herinneren waarbij dat voor jouzelf ook zo werkte wanneer je bv. op zoek was naar een nieuwe outfit.

[tweetquote]Verkopen is VUN; Spark your Sales, Shine your Business![/tweetquote]

Je kennis en vaardigheden m.b.t. marketing en sales, het helpt je. “Wat de boer niet kent…” gaat ook hier wel op, en soms vind je iets gewoon lastig, maar oefening baart kunst en dan wordt het steeds leuker.

Verkoop, sales is de basis van je bedrijf, het is dan ook echt noodzakelijk om je overtuigingen, je MindSet, kennis en vaardigheden hierin te trainen.

Ik help ondernemers veel verkopen, vol vertrouwen en met VUN. Ik help jou daar ook graag mee, zodat jij succesvol kunt zijn als ondernemer en nog meer van betekenis kunt zijn voor jouw klanten.

Is dit ook voor jou interessant? Ik bied je graag een gratis telefonisch Sales Tips & Tools Sessie aan voor jou persoonlijk, zo kun jij geheel vrijblijvend snuffelen aan de voordelen van het vergroten van je Sales Skills voor jouw bedrijf.

Tips & Tools Sessie boeken 

bgreat, sparkle & shine!

Greta Krijgsman

Ps, vind je dit artikel ook interessant voor anderen, deel het dan gerust via de deelknoppen hieronder.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen