Moet dat nou, schaamteloos ambitieus & succesvol? Ja, en dit is waarom!
07 juni 2023 

Moet dat nou, schaamteloos ambitieus & succesvol? Ja, en dit is waarom!

Toen ik voor het eerst de Schaamteloos Ambitieus & Succesvol-dag organiseerde voor vrouwelijke ondernemers, voelde ik zelf ook schaamte bij die titel.

Eerst wist ik niet dat dát het was wat ik voelde. De thema’s die spelen rondom ‘schaamteloos' ambitieus & succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer gelden ook voor mij. Uiteraard.

Volgens Brené Brown, die het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ schreef en veel onderzoek doet naar schaamte, zijn we het meest kwetsbaar wanneer er een ongewenste identiteit wordt gekoppeld aan één van de volgende gebieden: uiterlijk en lichaamsbeeld, ouderschap, familie, opvoeding, geld en werk, geestelijke en lichamelijke gezondheid, seks, ouder worden, het geloof, een etiket opgeplakt krijgen, je mening geven en een trauma doorstaan.

Ambitieus en succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer valt nog steeds buiten de meest gangbare norm

Tja, en als je je buiten de gangbare norm begeeft op het gebied van vrouw zijn, en helemaal in combinatie met moeder zijn, geld verdienen, ambitie, zakelijkheid enzovoorts zijn er nog steeds veel ongewenste identiteiten die je zomaar opgeplakt kunt krijgen zal ik maar zeggen…

Jij kent ze ook wel. Als ik er een aantal noem dan roepen de vrouwen er zo nog tig extra. Bitch, heks, kenau, slechte moeder, hoer…

En hoezeer je zelf ook weet dat het niet klopt, het doet iets met je. Je houdt je in, of gaat juist overschreeuwen, of werkt harder dan goed voor je is om maar te bewijzen dat je een ‘goed meisje’ bent.

Schaamte is een onaangenaam gevoel, het is een *nare psychosociale emotie die gaat over het afwijken van de eigen normen (aantasting eergevoel of trots), en/of de normen van anderen (in verband met de angst om misprezen of niet meer geaccepteerd te worden). *Wikipedia.

Een norm met een ongegronde fundatie

Niemand zou ooit begrensd mogen worden in het vervullen van zijn of haar dromen, zijn of haar potentie, puur op basis van huidskleur, afkomst, leeftijd, seksuele voorkeur of geslacht.

Maar dat nare gevoel van schaamte dat kan je dus flink begrenzen. 

Schaamvol is, omdat er een norm heerst met een ongegronde fundatie. Des te reden meer om de schaamte te doorbreken!

Je voelt je kwetsbaar als je de norm doorbreekt

Je voelt je toch gewoon kaal en weinig beschermd als je het anders doet? Of er alleen al voor uitkomt dat je anders denkt of het wilt. En zeker als je dan de antwoorden ook nog niet hebt. Als je lekker aan het pionieren bent. Want het lijkt soms ook wel of je pas recht van spreken hebt als je het al perfect doet, of als je alle antwoorden al hebt. 

Wanneer je je blootstelt ben je als het ware in de arena, daar waar de doorbraak plaatsvindt. In de arena zul je altijd klappen krijgen, ja en dat is best eng. Eerlijk gezegd schijt ik zelf soms in mijn broek.

Maar als we blijven wachten tot we perfect of onaantastbaar genoeg zijn voordat we de arena durven betreden, zullen we kostbare tijd verdoen en onze talenten de rug toekeren.

We zullen onze werkelijke zelf, onze prachtige zelf, met al onze kwaliteiten en ambities de rug toekeren. Dat gun ik mezelf niet.

Maar dít is de waarheid

Én ik gun het mijn klanten niet, en andere vrouwen niet, die óók worstelen op hun eigen gebied, en op hun eigen manier.

Met het hooghouden van veel ballen, verwachtingen, hun eigen wensen en verlangens, hun dromen, hun kostbare tijd, ambities waarmaken en groter groeien met hun bedrijf.

Want ik weet, en jij weet het ook, wij zijn super ambitieus, natuurlijk! En je bent wél een goede moeder als je voor zakelijk succes gaat. Je bent geen bitch als je veel geld wilt verdienen. Je bent geen manwijf als je resultaten ook belangrijk vindt. En je bent ook geen emotionele muts als je geraakt wordt en je gevoel toont.

Word de rijkste vrouw in je familielijn

Je hebt alle recht om de beste versie van jezelf te zijn en je ambities op elk gebied te verwezenlijken. 

Ach, je weet het best wel! 

Maar je herkent het vast, dat je, iedere keer wanneer je je eigen plafond moet doorbreken, wanneer je naar een volgend niveau wilt doorgroeien, er weer een aantal hordes te nemen zijn op dit gebied.

Ik moedig je aan om ervoor te gaan! Ik weet zeker dat je een verschil kunt maken. Door te genieten van je vrouw-zijn zoals jíj bent. En kies om te doen waartoe jij in staat bent.

Het alternatief is killing!

Wat is het alternatief? Wie dienen we met het alternatief? We doen niet alleen onszelf tekort, maar ook de generaties na ons.

Ik moedig je aan om onverschrokken zichtbaar te zijn met je ambitie, je missie, je verhaal. Zodat je zo succesvol wordt met je bedrijf als je wilt.

Zodat je straalt en je potentieel waarmaakt. Zodat je schaamteloos ambitieus & succesvol bent en de weg vrijmaakt voor alle vrouwen die jouw voorbeeld hard nodig hebben!

Schaamte verdwijnt door zichtbaarheid

En open in de arena, onbeschermd en superkwetsbaar daar vind je juist verbinding en komen er antwoorden en ongekende oplossingen. 

Dus omdat ik zo sterk wens dat iedereen zich optimaal kan ontplooien én omdat ik bij mijn klanten ervaar dat er op het gebied van ondernemen, impact en financiën steeds boven verwachting next levels te realiseren zijn,  organiseer ik de LIVE S.A.S. dag.

Een veilige arena is de Schaamteloos Ambitieus & Succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer Dag op 9 juni

Deze dag gaat over verder groeien met jouw bedrijf. Je huidig plafond doorbreken, boven verwachting. Stretchen, uitdagen, anders doen.

Speciaal voor vrouwelijke ondernemers die eigenlijk te bescheiden zijn en wel toppers zijn in hun vak en wiens zichtbaarheid groter mag. Én die willen leren hoe ze hun kennis en expertise, die ze al jarenlang hebben opgebouwd, terug kunnen zien in schitterende getallen op hun bankrekening.

Omdat je jezelf wilt zijn en vérder wilt groeien met je bedrijf: meer impact & omzet en meer voor elkaar krijgen, én tegelijkertijd genieten van het leven. ✨

Omdat je dat waard bent! 

Laatste momenten dit jaar om erbij te zijn, klik hier>>

bgreatinbusiness, sparkle & shine!

Greta Krijgsman

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen