Als je niet kunt pieken als ondernemer, diesel dan wél door!
10 juni 2021 
in Mindset

Als je niet kunt pieken als ondernemer, diesel dan wél door!

Soms haal je bakzeil. Dan ga je kopje onder. Zolang je doorzet als ondernemer is er niets aan de hand.

Ruth Bader Ginsberg was een doorzetter. Ik schreef een eerder blog over haar, omdat ik haar zo’n mega inspirerende vrouw vind. En dat is niet alleen vanwege haar successen. Misschien is zij uiteindelijk wel het meest inspirerend vanwege de tijden dat het haar even niet zo mee zat.

Jij hebt dat toch ook wel eens?

Zo’n periode dat je net zo hard werkt maar het resultaat tegenvalt. Dat je tegenwind voelt. Ik had dat een aantal jaren geleden. Ik belandde in het ziekenhuis. Ik was letterlijk ‘leeggelopen’ en moest een bloedtransfusie om weer bij te tanken. Feitelijk was er een hormonaal probleem. Ik realiseerde me dat er meer aan de hand was.
Ik werkte te hard. Nou ben ik niet vies van hard werken. Sterker nog, een bloeiend bedrijf bouwen betekent ook gewoon je handen uit je mouwen steken. Maar ik moest echt leren hoe ik mijn tijd nog slimmer kon inzetten.

Ik moest zoveel ballen hooghouden, als ondernemer, en moeder van 3 kinderen. Zoals ik het deed kostte het teveel tijd. Ik moest meer leren kiezen welke ballen IK de belangrijkste vond.
(en niet welke ballen mijn omgeving het belangrijkst voor mij vond 😉

Ga je dan voor een lager omzetdoel?

Bij mijn klanten zie ik het natuurlijk ook. Dan hoor ik ineens ‘ik ga toch maar voor een lager omzetdoel, geld is niet zo belangrijk voor mij en nu kost het teveel stress…’. Maar dat is niet de oplossing. De stress wordt meestal veroorzaakt door druk van buitenaf. Perfect willen zijn op alle gebieden. Te lage prijzen vragen. Overpresteren. Iedereen te vriend willen houden. Een lager omzetdoel stellen, je werk minder belangrijk maken, maakt het juist erger en nog stressvoller.

Ruth Bader Ginsberg had het voor elkaar gekregen om af te studeren als advocaat

Groot succes, zou je zeggen. Ze was één van de eerste zes vrouwen die dat voor elkaar kreeg!

Maar ze was een vrouw. Daarom kreeg ze geen werk als advocaat. Studeren, okay, dat kon al wel. Maar werkelijk werken en je geld verdienen als advocaat, als vrouw, dat was nog een brug te ver…

Ze had het bijltje erbij neer kunnen gooien

Iets anders gaan doen, iets wat wél passend werd gevonden voor vrouwen.

Dat deed ze niet.

Na het pieken om haar advocatentitel te halen, ging ze over op de diesel-modus. Doorgaan, doorwerken, blijven proberen – net zo lang tot het lukt.

Ik deed – op mijn eigen niveau en manier, ik ben geen RBG – eigenlijk hetzelfde in de tijd na mijn bloedtransfusie. Na een piekperiode, kort daarvoor was ik nog benoemd tot BusinessMom of the year door een onafhankelijk jury, dieselde ik verder. Tot ik de tegenwind weer had omgebogen en ik weer kon pieken.

En dat raad ik mijn klanten ook aan.

Er zijn periodes waarin je kunt pieken

En dan trapt er iets of iemand op de rem. En als een diesel ga je verder, onuitputtelijk. Je luistert en bent alert naar wat er op je pad komt. En zodra het kan pak je een kans om weer een groot verschil te maken.

Soms moet je bakzeil halen

Voor je gevoel in elk geval. Maar ga dan niet op de kant zitten toekijken. Je bedrijf kan ook bloeien als je veel ballen in de lucht moet houden, of als het even tegen zit. Die ambitie hoef je niet kleiner te maken dan die is én je kunt die blijven realiseren.
Een belangrijke vraag die ik mezelf en mijn klanten altijd stel is deze: ‘Hoe kan het, gezien je huidige situatie, wél gerealiseerd worden?’ Deze vraag zorgt voor openingen en nieuwe mogelijkheden.
Zo besloot een klant van mij die met gezondheidsproblemen kampte iets heel lucratiefs. In plaats van de ingewikkelde en tijdrovende promotiecampagne die ze bedacht had om haar leiderschapsprogramma vol te krijgen gaf ze een online seminar waar ze een aantal mensen 1 op 1 voor uitnodigde. Ik liep met haar door de voorbereiding voor dit seminar om het ook wervend te laten zijn voor haar leiderschapsprogramma. Dit leverde haar 7 gesprekken op met mensen die echte interesse hadden om deel te nemen aan haar programma. Zo snel kan het dus gaan. Haar bedachte campagne zou haar weken gekost hebben. Nu had ze met veel minder tijd en inspanning een overwinning. En zo zijn er meer mogelijkheden om makkelijker resultaat uit je bedrijf te halen. Door te blijven varen kom je ze tegen.

Diesel door en je resultaat zal je verwachting misschien zelfs overtreffen

Als je naar het leven van Ruth Ginsberg kijkt heeft haar onverzettelijke daadkracht haar uiteindelijk gebracht op een positie waar ze het grootste verschil ever kon maken. Dat verschil ging verder dan het verschil voor haar eigen leven, het reikte over haar leven heen.

Dat is niet alleen voor iconische vrouwen zoals zij weggelegd

Ook jouw werk maakt een verschil. Voor je eigen leven, maar ook voor anderen. Hoe beter je doordieselt, op je doel af, des te groter is het verschil dat je kunt maken.
Volg jij je ambities, ook als het tegenzit?

bgreatinbusiness, sparkle & shine!
Greta Krijgsman

P.S. Wil je ook een positief verschil met je bedrijf maken? Klik hier—>>>

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen