Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn
arrow_drop_up arrow_drop_down
31 mei 2019 

Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn

Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn, lukt jou dat?

Hè, schaam ik me?
Ik voel me super kwetsbaar.
Nu ik een dag organiseer over  ‘Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer’ voel ik hoe dichtbij de thema’s komen die die titel oproept.

Ik voel er zelf ook schaamte bij, hoewel ik eerst niet wist dat dat het was wat ik voelde.

Nu besef ik dat ik me niet volledig vrij voelde om te uiten wat ik werkelijk dacht, te uiten wie ik werkelijk ben en met al mijn ambitie. Uit angst afgewezen te worden. En dat hield mijn groei tegen.

Omdat ik zelf succes heb én ook steeds nieuwe vraagstukken heb, voel ik me kwetsbaar
Schaamte is een onaangenaam gevoel, het is een *nare psychosociale emotie die gaat over het afwijken van de eigen normen en/of de normen van anderen.
Volgens Brené Brown, die het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ schreef en veel onderzoek doet naar schaamte, zijn we het meest kwetsbaar wanneer er een ongewenste identiteit wordt gekoppeld aan één van de volgende gebieden: uiterlijk en lichaamsbeeld, ouderschap, familie, opvoeding, geld en werk, geestelijke en lichamelijke gezondheid, seks, ouder worden, het geloof, een etiket opgeplakt krijgen, je mening geven en een trauma doorstaan.

Tja, en als je je buiten de gangbare norm begeeft op het gebied van vrouw zijn in combinatie met moeder zijn, geld verdienen, ambitie en zakelijkheid zijn er nog steeds veel ongewenste identiteiten die je zomaar opgeplakt kunt krijgen, zal ik maar zeggen…
En wat ik doe, als succesvolle en ambitieuze ondernemer, ligt nog altijd buiten de gangbare norm.

Je moet het je niet aantrekken
Mijn dochter zei vanochtend tegen mij: ‘Mama, het laatste wat je moet doen is je iets aantrekken van wat anderen van je denken, dat helpt je zó niet vooruit weet ik.’
Wat mooi dat ze dat weet en er ook naar handelt.
Ik kan dat eigenlijk best vaak. Maar soms ook niet, en daar waar het me het meest raakt wat iemand van me vindt, daar ligt mijn grootste groei.

Het mag je raken
Want ik weet ook, dat het me mag raken. Dat ik ermee mag worstelen en nog niet alle antwoorden voor mezelf hoef te hebben. Omdat ik ook weer verder wil groeien en dat voor mij ook vraagtekens oplevert.

Omdat dat is hoe het leven is.

Wat niet wegneemt dat je mag streven naar dat waarvan je weet dat het klopt, voor mij en voor heel veel andere vrouwen. Voor mensen in zijn algemeenheid.
Dat is bezield leven.
Leven vanuit je hart.
Van betekenis zijn.
Dat doen waarvan je tot in je tenen voelt dat dat is wat je moet doen, zelfs als het spannend is, eng en dus schaamtevol is. Zeker als het schaamtevol is omdat er een norm heerst met een ongegronde basis. Des te reden meer om de schaamte te doorbreken!

Kwetsbaarheid is onzekerheid, risico’s nemen en emotionele blootstelling. Zolang je leeft en relaties hebt, ben je kwetsbaar.
Wanneer je je blootstelt ben je als het ware in de arena, daar waar de doorbraak plaatsvindt. In de arena zul je altijd klappen krijgen, maar als je blijft wachten tot je perfect of onaantastbaar genoeg bent voordat je de arena durft te betreden, verdoe je kostbare tijd en keer je je talenten de rug toe.  Je keert je werkelijke zelf, je prachtige zelf met al je kwaliteiten en ambities de rug toe.

Ik gun mij én jou onze ambities
Dat gun ik mezelf niet. Én ik gun het mijn klanten niet, en andere vrouwen niet, die óók worstelen op hun eigen gebied, en op hun eigen manier.
Met het hooghouden van veel ballen, verwachtingen, hun eigen wensen en verlangens, hun dromen, hun kostbare tijd, ambities waarmaken en groter groeien met hun bedrijf.

Er kan nog zoveel meer
Ik gun ons zakelijk nóg succesvoller te zijn.
Want ik weet, en jij weet het ook: wij zijn superambities en je bent wél een goede moeder als je voor zakelijk succes gaat. Je bent geen bitch als je geld wilt verdienen. Je bent geen manwijf als je resultaten ook belangrijk vindt. Je bent ook geen emotionele muts als je gewoon effe last hebt van je hormonen.
Je bent okay zoals je bent, je bent geweldig en hebt alle recht om de beste versie van jezelf te zijn en je ambities op elk gebied te verwezenlijken. Ook als je nog niet precies weet hoe. Juist als je nog niet precies weet hoe. Omdat het ontdekken hoe het wél kan, de enige weg is om het te realiseren!

Schaamteloos!

bgreatinbusiness, sparkle & shine!
Greta Krijgsman

P.S. Meld je hier aan voor de BGREATER BUSINESSBOOST ‘Schaamteloos ambitieus en succesvol zijn als vrouwelijke ondernemer’

Reserveer je ticket om je huidig plafond te doorbreken en je zakelijk succes nóg verder te vergroten.

Reactie plaatsen

Deze handige checklist is voor jou:

45 manieren om nieuwe ideale klanten te bereiken

50%
Ja, stuur maar
Over de koekjes