Hoe kom ik van die afleiding af (want die afleiding kost me omzet)
29 september 2021 

Hoe kom ik van die afleiding af (want die afleiding kost me omzet)

Ik merk het, ik doe mijn best mijn agenda te vermijden. Want ik weet best wat ik daar zal zien. Maar als een soort van zelfkastijding doe ik het toch. En wat ik vermoedde is natuurlijk waar: ik zie dat ik me niet aan mijn eigen afspraken, die met mezelf, heb gehouden. Afspraken die nodig waren om klanten te vinden. Afspraken die leiden tot sales, tot omzet.
In plaats daarvan heb ik andere dingen gedaan…

Hoe kom ik af van die vervloekte neiging tot het zoeken van afleiding…

Afleiding hóeft niet erg te zijn. Het is bijvoorbeeld nuttig als het je helpt om creatief te worden. Maar daar kom ik nu niet mee weg. Soms is het puur uitstel, zwak excuusgedrag. Zoals vandaag.

Nu betrap ik me er op dat ik vandaag weer in een ander soort afleiding verzeild geraakte. Een collega vroeg om advies. Een klant had een ad hoc probleem en vroeg of ik toch meteen even kon meedenken…
En natuurlijk help ik hen graag. Maar aan het eind van de dag ligt mijn agenda daar, met de afspraken die ik met mezelf gemaakt had en díe heb ik niet gedaan. Ik had warme connecties moeten nabellen – en ja, zelfs ik vind dat soms spannend. En als sales expert weet ik precies wat ik wel had moeten doen op het moment dat ik die spanning opmerkte! Ik weet hoe ik mezelf moet preppen om in de stemming te komen, zoals je lingerie aantrekt voor een date.
In plaats daarvan heb ik me laten afleiden.
En zeker als dat regelmatig gebeurt, heeft dat heeft uiteindelijk vervelende consequenties voor mijn bedrijfsvoering.

Als ik me laat afleiden ben ik af

Mezelf toestaan om me te vaak te laten afleiden is gewoon onbevredigend aan het eind van de dag. En op het moment dat ik geconfronteerd word met mijn cijfers zeker… Je herkent het misschien wel, dat je net als ik niet zozeer geldgedreven als wel hartgedreven of missiegedreven bent. Maar dat je ook zakelijk succes wenst als in geld op je bankrekening. Geld om je hypotheek te betalen, gezond voedsel te kopen, te investeren in opleidingen of een team, of voor een coach, voor iets waar je verder mee wilt. Dat waarvan je weet dat het je verder brengt en waar geld voor nodig is.

De mate waarin ik mezelf toesta afgeleid te zijn, vertaalt zich in mijn omzet

Op de korte termijn lijkt de beslissing om hetgeen te doen wat afleiding biedt dan heel legitiem, want het andere is toch veel belangrijker dan dat wat nodig is voor die omzet? Maar ik hou me zelf daar mee voor de gek, want die omzet is dus wél belangrijk. Het is geen doel op zich, maar wel belangrijk.

Het is te vergelijken met fitter willen worden en toegeven aan het gevoel van, ahhh joh, ik zou dan wel gaan hardlopen nu, maar die borrel op het terras met een vriendin is ook belangrijk. En dat je dan net te vaak kiest voor die borrel op het terras met die vriendin. En waar je op datzelfde moment eigenlijk had willen hardlopen. Die korte termijn keuze heeft effect op de langere termijn waarin je dan baalt dat je toch niet fitter wordt en weet dat dat wel superbelangrijk voor je is.

Ik betrap mezelf er op dat ik deze week een klant van mij een aantal tips heb gegeven die ik zelf ook weer eens mag oppakken. Die agenda serieus nemen bijvoorbeeld. De prioriteit voor de volgende dag bepalen en daarmee beginnen voordat je iets anders gaat doen. En dan niet zomaar in die agenda zetten. Nee écht voelen hoe belangrijk ze voor me zijn. En me daar dan aan committen! Prioriteiten voor mijn eigen business zijn natuurlijk nooit bellen met een collega die een vraag heeft. (even een inkijkje in dingen waar ik me met plezier door laat afleiden en heel legitiem voelen 😉 )
Contact leggen met die potentiële klant die laatst een vraag stelde, dat heeft prioriteit! (Dat klinkt best bitcherig he? Valt mee – daar schreef ik een blog over).

Focussen op prioriteiten voor de lange termijn is selfcare, businesscare

Ik spreek met mezelf af dat wanneer ik gebeld word terwijl ik mijn eigen afspraak nog niet nagekomen ben, ik vriendelijk vertel dat ik nu geen tijd heb maar een andere afspraak heb. Een afspraak met een heel belangrijk iemand. En dat ik me niet kan laten afleiden. Dat ik bel op een later moment. Natuurlijk besef ik me direct dat de telefoon wegleggen voordat ik met mijn belangrijke taak begin dus afleiding voorkomt. Dus ook dat neem ik mezelf voor.

De volgende dag werk ik gefocust als een speer. Ik doe zelf ook wat ik mijn klant vertelde, en gebruik mijn eigen tips. En opeens bedenk ik me dat ik mijn eigen training in de bgreatinbusiness academy ‘Focus with Fun’ nog maar eens moet gaan bekijken.

Oh nee, nu niet, want als ik me laat afleiden ben ik AF…

bgreatinbusiness, sparkle & shine!
Greta Krijgsman

P.S. Wil je ook meer focus op jouw omzet op een prettige manier? Vraag een geheel vrijblijvend gesprek aan, klik hier–>>>

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen