Aanmoeding is liefde

'Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was’, is de mooiste liefdeszin van Nederland.
Dat blijkt uit een peiling van CPNB in aanloop naar de Boekenweek, die zaterdag van start gaat. De zin is afkomstig uit de roman ‘Een schitterend gebrek’ van de schrijver Arthur Japin. 

Oh wat een prachtige zin inderdaad! Ik voel hem helemaal.
Want precies dat hè. Dat is toch wat je wilt!
Dat die ander meer in je ziet dan je wist dat er te zien was. In zijn algemeenheid en ook als je over je bedrijf praat. Als je zelf dan begint over je ideeën, je plannen, of alleen nog maar je hersenspinsels, dat ze dan nog meer zien dan je zelf wist dat er was in plaats van af te kappen.

Liefde is aanmoediging en aanmoediging is liefde

Zo werkt dat ook voor je bedrijf. Dat geloof ik echt.
De ander willen zien groeien, alles eruit halen wat er in zit, niet inhouden omdat het niet zou mogen, kunnen, geoorloofd zou zijn door wie of wat dan ook. Zoek dus zoveel mogelijk gezelschap op die dat doet, en waarbij je je gezien en gesteund voelt in je bedrijf.

De liefde voor jezelf en je eigen ambitie

En dan is er nog iets anders. Want hoe zit het eigenlijk met jezelf? Als jij weet dat er meer in zit en je uit het niet?

Ik kom het dagelijks tegen. De vrouwen die me vertellen dat ze eigenlijk ambitieuzer zijn dan ze laten zien. Ze vertellen me dat ze zich inhouden, verontschuldigen, of kleiner houden dan nodig is. Zelfs als hun bedrijf al lekker loopt.

Terwijl ze diep van binnen verlangen dat hun impact nog groter wordt. En dat ook terug willen zien op hun bankrekening. Ze beseffen dat daarvoor een volgende groeistap nodig is.

Maar ze denken dat die stap nog meer van hun tijd, energie en aandacht gaat kosten en dat willen ze niet. Daarbij missen ze vaak de handvatten en concrete tips voor omzetgroei. Ze missen het dienstenaanbod, de marketing en een manier van verkopen die past bij wie ze zelf zijn als mens. Daardoor blijft hun omzet lager dan mogelijk is en groeit hun bedrijf en positieve impact op de wereld niet genoeg. En vooral hebben ze minder voldoening, vrijheid en plezier in het ondernemen dan voor hen mogelijk is.

Dat vind ik doodzonde!

Schaamte belemmert je ambitie

Schaamte is het pijnlijke gevoel dat je afgewezen wordt, omdat je ‘afwijkt’ van de rest. Het bijzondere vind ik steeds om te constateren dat je juist niet afwijkt. Als we eerlijk naar buiten treden met onze ambitie en succes blijken we juist met velen te zijn.

Het is bijna paradoxaal!

Ik geloof dat je zelf hier iets in te doen hebt en je niet langer kunt verschuilen achter hoe de maatschappij of cultuur om je heen ook is. Je hebt nou eenmaal zelf te doen wat je te doen hebt en dat is aan jouzelf, als ondernemer, als mens.

Ik herken het absoluut, ook ik ken de worsteling.  En de schaamte op mijn ambitie. Het schipperen tussen mijn bedrijf, mijn gezin met drie kinderen, mijn energie en tegelijkertijd die zakelijke groeiambitie.

Ik vond en vind steeds meer helpende oplossingen, van worstelen naar winnen

En ik bepaal zelf wat voor mij winnen is. Voor mij is dat dan in plaats van een quick win streven naar een duurzaam resultaat. Zo ben ik een aantal keren ziek geweest en vroeg mijn gezin door omstandigheden meer aandacht dan gemiddeld. Ik koos om mijn verdienmodel aan te passen, plezier en energie voorop te stellen. Zo kon ik mijn bedrijf blijven combineren, financieel gezond houden en doorzetten. Ik heb mijn persoonlijke succesformule ontwikkeld om mijn doelen te behalen op mijn eigen manier. Zo kan ik mijn dromen realiseren zonder mezelf voorbij te rennen.

Mijn eigen bedrijf, bgreat in business, heeft in de loop van de tijd steeds meer mijn eigen signatuur gekregen. Volgde ik eerst nog de stramienen die ik geleerd had in mijn bedrijfscarrière en in mijn opleiding als businesscoach, intussen hebben ook mijn persoonlijkheid, mijn passies en mijn eigen ambities een plek gekregen in mijn bedrijf. En dat werkt.


Ik help mijn klanten met mijn hele zelf en dat is het beste wat ik heb. In mijn geval kan dat betekenen dat je in een superchic kasteel ineens staat te dansen op The Cure, of Nirvana. Het kan zijn dat je me vlammend hoort betogen tegen uitsluiting van welke groep dan ook, of voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Of dat ik je, als gediplomeerd vuurlooptrainer, uitnodig om over hete kolen te lopen.

Schaamteloos helpt je bedrijf

Ik schaam me niet meer. Niet voor mijn ambities, niet voor mijn succes, niet voor mijn passies of mijn zwakheden die ik echt wel heb. Nou ja, tuurlijk. Soms ook nog wel.
Én ik weet en ervaar: schaamteloos heb ik de meeste impact.
Ik nodig je uit om hetzelfde te doen.

In de afgelopen jaren heb ik als businesscoach veel vrouwelijke ondernemers succesvol begeleid. Hen tot bloei zien komen en echt zichzelf zien zijn in hun bedrijf geeft enorm veel voldoening.

Jouw ambitie, jouw succes doet ertoe

Zie je ook dat jouw werk belangrijk is, voor jezelf en voor de impact die je bereiken kunt?
Ik zie ze.
En ik wil dat jij je schaamte overwint, je ambitie nog meer gaat leven. Daarom organiseer ik op 30 september voor de vierde keer een dag voor vrouwelijke ondernemers die schaamteloos voor hun ambities en hun succes willen gaan.

Word jij ook heen en weer geslingerd tussen de schaamte en de liefde die je voor jezelf en je ambities voelt?
Kom dan naar deze prikkelende dag en schrijf je meteen in.

bgreatinbusiness, sparkle & shine!

Greta Krijgsman

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen