Tips voor wanneer je iets 'eng' vindt...
29 juni 2015 

Tips voor wanneer je iets 'eng' vindt...

Laatst kreeg ik weer een verzoek om een interview te geven voor een radioprogramma. Dit keer over het Spring- Event dat ik mede- organiseer.
Superleuk natuurlijk. Dat wil je uiteraard…overcome-fear-poster. een radio interview is een kans om zichtbaar te worden als ondernemer, om je doelgroep te bereiken en je boodschap over te brengen.
En toch….
Eerlijk gezegd vind ik dat dus eng, zo’n radio interview. Wat gaan ze vragen? Hoeveel tijd is er? Wie luistert er?
Ik sta graag op een podium, vind het heerlijk om voor een publiek te spreken maar zo’n radiointerview vind ik dan toch spannend, omdat het zo afgepast is in tijd en je de ander niet altijd kunt zien, ik mis dan de non- verbale communicatie toch wel, en het liefst verzin ik een excuus om het niet te doen.

En toch doe ik het wel. Wat mij helpt?

Focus op wat ik wil;
Wat ik in dit geval wil is dat zoveel mogelijk vrouwen weten dat er een event georganiseerd wordt waarop ze een stap verder kunnen komen in hun werk en leven. Het Spring-Event biedt zoveel moois, dat wil ik graag verspreiden.
Deze dag draagt bij aan wat ik wil bijdragen: dat mensen weten dat ze tot zoveel in staat zijn, er zoveel mogelijk is. Veel meer dan ze vaak denken.
Het radiointerview draagt bij aan mijn doel om zoveel mogelijk mensen te helpen hun (Daat)kracht te ontdekken en in te zetten zodat ze zich goed voelen over wie ze zijn en wat ze doen.
Doordat dit interview dus bijdraagt aan dat wat ik wil, wil ik ook dit interview geven zelfs als ik he eng vind.

Vertrouwen;
Vertrouwen in mezelf helpt me dat wat ik eng vind toch te doen.
“Komt wel goed schatje”, iets van die strekking zeg ik tegen mezelf. Ik weet wat ik kan, ik weet waar ik voor sta en ik vertrouw erop dat het goed komt. Linksom, rechtsom. Wat is het ergste dat me kan gebeuren? Dat ik even niet weet wat ik moet antwoorden? Niet weet wat te zeggen? Dan zeg ik dat gewoon, of dat ik er op terug kom. Met andere woorden, ik bedenk een aantal positieve scenario’s voor de ‘wat als…’ gedachte, en ik weet dat ik kan vertrouwen, vanuit mijn kennis en ervaring, op die positieve scenario’s.

Positieve ervaringen;
De positieve ervaringen in het verleden van iets dat ik eng vond en toch overwonnen heb, leren me wat dat me opgeleverd heeft. Neem nou vuurlopen. De allereerste keer heel spannend, de tweede al wat minder, de derde nog minder, de vierde wellicht weer wat meer… Maar altijd met enorm positief resultaat en een geweldig resultaat. Iedere keer weer de ervaring hoe mijn Mind, mijn gedachte over iets, me zo voor de gek kan kan houden. Hoe mijn Mind vooral gericht is op wat er fout kan gaan… En hoe ik mijn Mind kan beïnvloeden en welk resultaat dat heeft. Door weer terug te denken aan zo’n positieve ervaring van een ‘enge’ situatie die positief uitpakte heb ik een anker voor een toekomstige enge situatie.

Wanneer we onze dromen willen waarmaken, onze doelen willen bereiken, willen groeien en onszelf verder willen ontwikkelen staan we soms voor een ‘enge’ situatie. De kunst is niet weg te lopen voor deze situatie als die bijdraagt tot ons doel maar te zorgen dat we handvaten krijgen om deze ‘enge’ situatie toch aan te gaan.

Vraag aan jou:

Wat helpt jou wanneer je iets in je bedrijf of werk ‘eng’ vindt? Deel het hieronder, je inspireert er vast anderen mee!

Vind je dit artikel interessant voor anderen? Share dan via de deelknoppen.

bgreat, sparkle & shine!

Greta Krijgsman.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen