Overtuigingen die succes beperken

“Als ik de leiding neem, dan ben ik zo’n bitch”,

DaatKrachtig overtuigingendat zei een vrouw die ik coach laatst tegen mij. Een overtuiging die haar enorm in de weg staat. Voor haar bedrijf is het nodig dat ze de leiding gaat nemen. Dat ze haar visie gaat uitdragen en gaat staan voor waar ze in gelooft.

Wat maakt dat je dat zo moeilijk vindt vroeg ik haar? Vertel me eens wat er gebeurt wanneer er zich een situatie voordoet waar je een punt zou willen maken?

Ze schetste een situatie waarbij ze ver over haar grens ging en ik vroeg haar wat haar gedrag was en wat ze had willen doen. Wat maakte dat je niet deed wat je wilde doen vroeg ik haar vervolgens, wat ging er door je hoofd?

“Als ik de leiding neem, dan ben ik zo’n bitch”. Nu kwamen we tot de kern van het verhaal. Ze wist prima wat er nodig was om haar bedrijf succesvol te maken. En toch hield iets haar tegen. Ze nam wel actie, maar toch… Het voelde niet goed. De omzet bleef achter en ze had het erg druk met dingen waar ze eigenlijk niet mee bezig wilde zijn. Ze vond het moeilijk het patroon waarin ze beland was te doorbreken. Hoe kan ik bij mezelf blijven was een vraag die ze had. Ik ben het zo zat om aan verwachtingen te voldoen maar ik vind het ook spannend om  het op mijn manier te doen. Ze bleek meerdere overtuigingen te hebben over ondernemerschap die haar niet hielpen. Het idee dat ze als een bitch gezien zou worden beangstigde haar enorm.

We zijn flink aan de slag gegaan met de overtuigingen die haar niet vooruit hielpen. Ze heeft ze kunnen ombuigen naar overtuigingen die haar wel helpen.  En… ze ziet zichzelf niet meer als bitch wanneer ze de leiding neemt!

Iedereen heeft beperkende overtuigingen. Je hebt ze vaak onbewust. Ze weerhouden je ervan om je doelen te bereiken. Denk maar eens aan deze die vaak voorkomt en wellicht heel herkenbaar is: als ik geen gebak mee eet, dan ben ik niet gezellig.. Je kunt je voorstellen dat je wanneer je deze overtuiging hebt, het erg moeilijk hebt wanneer je graag wat kilo’s af wilt vallen. Bij ondernemerschap werkt het net zo.

Beperkende overtuigingen weerhouden je om tot actie over te gaan. Om te doen wat er werkelijk nodig is om een succesvol bedrijf neer te zetten of jezelf volledig te ontplooien in je werk. Dat is zo verschrikkelijk jammer! Gelukkig kun je ze leren ontdekken, je kunt ze op een gegeven moment herkennen en een manier leren om ze om te zetten in overtuigingen die je wel helpen.

Herken jij een paar beperkende overtuigingen van jezelf? Deel ze gerust hieronder in het commentaarveld, je bent vast niet de enige!

 

bgreat, sparkle & shine!

Greta Krijgsman.

BusinessMomoftheyear-kopie

Vind je dit artikel inspirerend voor anderen? Deel het dan door de share buttons te klikken.

 

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen