Onzekerheid als ondernemer

Onzekerheid…

Natuurlijk ben ik soms onzeker. Soms zelfs meer dan me lief is… Maar het belemmert me niet meer.

Vroeger zat me die onzekerheid enorm in de weg.
Ik begreep het ook niet zo goed, want ik was toch ook heel zelfverzekerd, en eigenwijs…
Mijn onzekerheid mocht er niet zijn en die probeerde ik weg te stoppen, ik vond dat falen van mezelf…

Toen ik wat ouder werd, werd ik er open over, en ik herinner mij een situatie tijdens mijn HBO opleiding waarin iemand mij vroeg “Maar jij hebt zo makkelijk praten, jij doet het zo makkelijk, zo zelfverzekerd…, jij staat daar gewoon…”. Het betrof het geven van een presentatie n.a.v. een onderzoek dat we moesten doen.

Ik vertelde toen dat ik daar helemaal niet zomaar gewoon stond… Er was een hoop aan vooraf gegaan, maar ik had een doel voor ogen, en daar focuste ik mij op legde ik uit, ondanks angst en onzekerheid. En ik zei zelfs “Het maakt me niet meer uit hoe ik het doe, al doe ik het in mijn broek, ik ga deze presentatie geven, want ik wil mijn doel bereiken, en deze stap is daarvoor nodig!”.  Dat ben ik vervolgens steeds blijven doen. (niet alleen bij presentaties die ik eng vond ;)

Soms zegt iemand wel eens, dat als je iets doet wat echt bij je past en vanuit je passie, dat het dan vanzelf gaat en er geen angst en onzekerheid is.

Mijn persoonlijke ervaring en van veel (ook zeer succesvolle) ondernemers die ik spreek, is dat juist bij elke volgende stap, iedere nieuwe uitdaging er weer twijfel en onzekerheid is.
Het hoort erbij, het is logisch, want je gaat weer iets nieuws, iets anders, of nog groters doen, en dat is gewoon spannend, en geeft weer onzekerheid.

De magie ligt juist net buiten je comfortzone, daar waar je iets nieuws leert, je thrillzone. Dus voel je die spanning, dan weet je het juist zeker: Je bent op de goede weg!

De weg naar succes is geplaveid met onzekerheid.

Ik weet het zeker:[tweetquote] “Onzekerheid, is ook een zekerheid!”[/tweetquote]

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen, ik lees ze dan ook graag hieronder.

bgreatinbusiness, sparkle & shine!

Greta Krijgsman.

Ps, vind je dit artikel ook interessant voor anderen? Deel het dan gerust via de deelknoppen.

Over de schrijver
Sinds 2010 werk ik als zelfstandige en als businesscoach in mijn bedrijf bgreatinbusiness.nl. Sindsdien heb ik al vele ondernemers geholpen met de groei van hun bedrijf. Hun omzet én positieve impact vergroten. Door hun te leren hoe je een hartgedreven verdienmodel kiest met een high-end dienst. Hoe je dat creëert en succesvol verkoopt. Hoe sales optimale service is. Hoe je sales authentiek en integer doet. En hoe je sales met ziel & zakelijkheid gecombineerd een totaal positieve en succesvolle beleving laat zijn voor jezelf en voor je klanten.
Reactie plaatsen